MIÉRT IS KAPOTT PRO URBE DÍJAT

A PINOCCHIÓ BÁBCSOPORT?

(Ez az összeállítás került a Képviselő-testület elé.)

 

 

A Pinocchió Bábcsoport 1976-ban alakult, kezdetben felnőtt csoportként működött, 1980 óta azonban gyermek-bábcsoport. Tény, hogy a kezdetek óta a város kulturális életének szerves részévé vált. Azóta a Bábcsoport tagjaként 150-200 gyermek ismerte meg a közösen a közösségért végzett munka nehézségeit és örömét. Előadásaikon nézőként gyermek-generációk ismerkedtek meg a színházba járás élményével, valamint a magyar és a világirodalom szépségeivel. A bábos gyerekek szülei között mindig voltak olyanok, akik segítették az előadások megvalósítását helyben vagy vendégszereplésre utazva. Az ő közreműködésük tette lehetővé, hogy a bábelőadások mellett olyan hagyományteremtő rendezvények is megvalósulhattak, mint a Magyar Kultúra Napja megünneplése, a Város Gyermeknap, kézműves Játszóház foglalkozások. A Pinocchió Bábcsoport tehát felfogható egy olyan kulturális képződménynek, amelynek gyermek és felnőtt tagjai évről-évre változtak, de tevékenységének jellege állandósult a városban.

A Bábcsoport mindig arra törekedett, hogy városunkban minél több bábelőadást és más, gyermekeknek és fiataloknak szóló programot tartson. Saját szervezésű előadásai mellett részt vesz minden olyan városi programon, ahová meghívják. Felidéznénk, hogy jótékonysági előadást tartott és annak bevételével járult hozzá a városi Szent István szobor megvalósításához.

Színvonalas előadásainak hírneve hamar szárnyra kelt a megyében és egyre több helyre kapott meghívást vendégszereplésre. A megyében alig van olyan település, ahol az eltelt 34 év alatt ne szerepeltek volna. Jó kapcsolatot alakított ki a Szlovákiában, a Felvidéken működő több bábcsoporttal: Párkány, Muzsla, Diószeg bábos gyerekei jártak nálunk és a mi gyerekeink náluk. A külföldi kapcsolatok jelentős pontja Bécs, ahol a Gyermekek Világnapja alkalmából rendezett programjaikra vendégszereplőként több mint tíz éve meghívják a bécsi Gyermekbarátok. A vendégszereplések jelentőségét a csoport saját élményei mellet az adja, hogy ezekre elviszik Nyergesújfalu város nevét és sikeres szerepléseikkel erősítik annak jó hírét.

A szakmai megmérettetést a bábfesztiválokon való részvétel jelenti, ahol szembesülni lehet a bábos közösség véleményével és a szakmai zsűri ítéletével. A Pinocchió Bábcsoport ezért a kezdetektől rendszeresen részt vesz ilyen rendezvényeken. Már a nyolcvanas években kiderült, hogy a megye egyik legjobb bábcsoportja. Ezt megerősítve 1997-ben eljutott az országos gyermekbábos fesztiválra Egerbe, amely részvételre, mint megyei legjobb eddig 11 alkalommal jogosult. Produkcióira hat Külön Díj, egy Harmadik helyezés, két Ezüst minősítés és ebben az évben Arany minősítés elismerést kapott! A szakmai sikerek azt is jelentik, hogy az országban bábos körökben igen jól cseng Nyergesújfalu neve, ahol a Pinocchió Bábcsoport működik.

A leírtakból érzékelhető, hogy a Pinocchió Bábcsoport eddig végzett munkájára igazán jellemző a városért, a város jó hírnevéért végzett „pro urbe” tevékenység. A kitűntetés odaítélése annak a néhány száz ember – gyermek és felnőtt - munkájának igen szép erkölcsi elismerése, akik az eltelt idő alatt részt vettek az ismertetett tevékenységekben.

Nyergesújfalu, 2010. június 09.

Oldalmenü
Szöveges mező
Ide szövegelj...
Naptár