A Pinocchió Bábcsoport 1976 szeptemberében alakult Nyergesújfalun.

 

Kezdetben lelkes, amatőr felnőttek játszottak majd az idő folyamán a gyerekek vették át a „stafétabotot” a felnőttektől.  A bábcsoport jelenleg is, az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár amatőr csoportjaként működik. A működéshez szükséges anyagi fedezetet 2005. év óta a Művelődési Központ költségvetése tartalmazza. Ez teszi lehetővé, hogy átlagosan 20 gyermek és fiatal részére folyamatosan működik a bábszakkör, ahol a gyerekek szakszerű irányítással elsajátítják ennek a művészeti ágnak a tudnivalóit és ennek bizonyságaként előadásokat tartanak.

 

Megalakulásuk óta rendszeresen tartank előadásokat a városban és a környező településeken, ill. részt vesznek megyei, regionális és országos fesztiválokon.1997 óta rendszeres résztvevői az egri Országos Gyermekbábosok Országos Fesztiváljának, ahol hat alkalommal különdíjasok, 2004-ben pedig harmadik helyezést értek el, 2005-ben pedig ezüstminősítéssel díjazta a zsűri produkciójukat. 2010-ben pedig ARANY minősítéssel gazdagították meglévő gyűjteményüket.

 

Külföldön is több alkalommal szerepeltek, elsősorban Szlovákia magyarlakta településein léptek fel (pl. Párkány, Muzsla, Bátorkeszi, Diószeg).Szoros kapcsolatot alakítottak ki a Párkányban működő Kuckó Bábcsoporttal.

 

Rendszeres résztvevői voltak a Bécsben megrendezésre kerülő Gyermekek Világnapja alkalmából rendezett programoknak, 2001-ben pedig Cerviában (Olaszország) megrendezett nemzetközi bábfesztiválra kaptak meghívást és képviselték Magyarországot.

 

2001-ben a 25. Jubileumát ünneplő bábcsoport és vezetője Sára Lászlóné pedagógiai és művészeti munkájának elismeréseként a nemzetközi bábszövetség magyar tagozatának elnökségétől UNIMA (Union Internationále Des Marionettes) Diploma kitüntetésben részesült. 

 

2010. augusztus 20-án, Nyergesújfalu Város Önkormányzata PRO URBE díjat adományozozott a bábcsoportnak.

Sajnos 2014. december 16-án Sára Lászlóné elhunyt, munkáját a családja folytatja tovább. Nagyobbik lánya, Komeiner Ildikó vezeti a Pinocchió Bábcsoportot, melybe jelenleg 22 gyermek jár, 3-14 éves korig. Mintegy tanoda működik a szakkör: a kicsik tanulják a bábjáték alapjait, beszédtechnikát, közösségi együtt létet és mindenféle művészeti tevékenységet végeznek. A bábcsoport fontos missziója, hogy az örömbábozás mellett a minőségi alkotó munkára neveljen/tanítson. Valamint fontosnak tartjuk, hogy mai digitális eszközökkel terhelt világunkban megmutassuk az anyáknak, apáknak, hogy a kütyük helyett micsoda csoda a báb, a bábozás. Ezért létrehoztuk a babás-bábos foglalkozások elnevezésű programunkat is, amely kéthetente várja az érdeklődőket fél éves kortól.

Inci néni munkájának másik folytatása a Sára Labor, amely egy felnőtt művészeti-pedagógiai kísérletező műhely, melyet a három Sára gyerek alapított: Ildikó, Balázs és Mónika. Honlapjukon olvashatnak róluk, megnézhetik repertoárjukat: www.saralabor.com

A Pinocchió gyermek Bábcsoport elérhetősége: Komeiner Ildikó, e-mail: komeinerildiko@gmail.com , telefon: 06 70 510 77 98

 

 

Oldalmenü
Szöveges mező
Ide szövegelj...
Naptár